Vergankelijkheid

Het thema vergankelijkheid is heel breed. Alles is van voorbijgaande aard. Probeer dit weer te geven in een foto. Het kan gaan over de mens, de natuur of een ander onderwerp.

De mens en zijn werk

Een thema dat spreek voor zichzelf. Voor de oplettende fotograaf biedt de werkomgeving een schat aan fotografische uitdagingen. Het zou bijvoorbeeld een portret kunnen zijn van iemand in zijn werkomgeving of van mensen die bezig zijn met het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Probeer dit op een bijzondere manier vast te leggen.

Laag bij de grond

Dit thema kun je op verschillende manieren interpreteren, bijvoorbeeld een onderwerp dicht aan de grond. Maar je kunt de foto ook maken uit het zogenaamde kikkerperspectief. 

Kikkerperspectief betekent fotograferen van onder af, zoals de kikker vanaf de grond het zou zien. Nu is het gelukkig niet altijd nodig als een kikker in het water of het natte gras te duiken. De betekenis is dat je standpunt keuze heel veel verschil maakt voor het beeld dat je maakt.

Vanuit kikker perspectief is je onderwerp ineens groot en indrukwekkend. Een goede manier om een heel krachtig beeld neer te zetten dat bij de kijker stevig binnenkomt. De achtergrond zal vanaf laag een belangrijke rol spelen. Je kunt gebruik maken van licht en kleur. Bij macrofotografie vervaagt de achtergrond en speelt bokeh vaak een hoofdrol. Bij een groothoeklens krijg je juist heel veel diepte, dan heb je echt perspectief.